AKTUALNOŚCIPowiatGm. Ostrów WlkpGm. RaszkówGm. OdolanówGm. SośnieGm. PrzygodziceGm. SieroszewiceGm. Nowe Skalmierzyce

Kapuśniak z karpiem – tylko w Lido!

Powiat

„Kapuśniak z karpiem” z Restauracji „Lido” w Antoninie został uznany za najlepsze danie z karpia na podsumowaniu „Dni Karpia w Dolinie Baryczy 2019”.

Dni Karpia w Dolinie Baryczy to doroczna impreza, która w tym roku składała się z aż 80 różnorodnych wydarzeń plenerowych rozłożonych na dziesięć jesiennych weekendów, z udziałem 50 firm i instytucji skupionych wokół stowarzyszenia "Partnerstwo dla Doliny Baryczy".

W grudniu w ramach gali podsumowującej cały cykl odbył się konkurs z udziałem restauracji organizujących kolacje „Ryba do syta”. Profesjonalne jury oceniało dania przygotowane przez lokalnych restauratorów, by jako najlepsze danie z karpia uznać „kapuśniak z karpiem” przygotowany przez znaną nie tylko w Antoninie Restaurację „Lido”.

Pytany o kulisy przygotowania zwycięskiej potrawy współwłaściciel Lido Adam Kowalski odpowiada:

- Tak szczerze mówiąc, to ciężko wskazać, który to ze składników naszej zupy odegrał najważniejszą rolę, czy kiszona kapusta z firmy „M.Sznajder Kiszone warzywa z Doliny Baryczy”, czy miód z Gospodarstwa Pasiecznego GUCIO Donata, Artur Kowalscy, czy też karp z Gospodarstwa Rybackiego Przygodzice. Ale osobiście uważam, że tym decydującym był zupełnie inny składnik, mianowicie niesamowita pasja kulinarna mojej mamy Danuty będącej współwłaścicielką naszej restauracji.

Restauracja „Lido” od lat bryluje podczas Dni Karpia. W ostatnich dwóch latach zwyciężała w kategorii „nagroda publiczności”, a w tym roku przyszedł czas na zwycięstwo w kategorii „dania z karpia”.

- W ostatnich latach udało nam się wypracować optymalny podział obowiązków - mówi pan Adam. - Ja zajmuję się sprawami techniczno-organizacyjno-formalnymi, a mama skupia się na pilnowaniu smaków. Dzięki temu to ona mogła od A do Z opracować przepis na kapuśniaka z karpia i go ugotować. Z czystym sumieniem mogę więc zapewnić, że w tej chwili jest tylko jedna osoba na świecie, która potrafi tę zupę przygotować.

Jury składające się z szefów kuchni czołowych wrocławskich restauracji i dziennikarzy kulinarnych uznało, że zupa była smakowo dopracowana idealnie. Zatem nie pozostaje nam nic innego jak tylko zaprosić czytelników Tuby na degustację zwycięskiego kapuśniaka do Restauracji Lido. Tym bardziej, że jak dodaje pan Adam na razie nie zapadła jeszcze decyzja jaki będzie dalszy los kapuśniaka i czy będzie on na stałe figurował w karcie, czy też będzie się w niej pojawiał okazjonalnie, jako „wkładka”.

- Jedno jest pewne: ci którzy będą mieli okazję jej spróbować na pewno się nie zawiodą i przekonają się, że całkowicie klasyczne składniki można łączyć ze sobą na nowo - podsumowuje właściciel „Lido”.

REKLAMA
Darek Potasznik

Udostępnij:


Komentarze

Brak komentarzy...

Zostaw komentarz


POLECANE FIRMY

AKTUALNOŚCI

KALENDARZ WYDARZEŃ

18
Sobota
Styczeń 2020
Styczeń
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
3031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
12
imieniny:
Beatrycze, Małgorzaty, Piotra