W dn. 23-24 października 2021 r. odbyły się warsztaty serowarskie dla członkiń kół gospodyń wiejskich z gminy Raszków, realizowane w ramach projektu "Nasz lokalny patriotyzm kulinarny".
Pięćdziesiąt pań podzielonych na dwie grupy spotkało się w świetlicy wiejskiej w Moszczance, gdzie uczyły się wytwarzania 4 typów sera: żuławskiego, korycińskiego, oscypka i fety. Uczestniczki warsztatów przypomniały sobie także sposób przygotowania wielkopolskiego sera smażonego. Zajęcia poprzedziło wprowadzenie teoretyczne na temat mikrobiologii i biochemii sera podpuszczkowego. Prowadzącą była Joanna Włodarska z "Siedliska pod Lipami".
Projekt sfinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030. Organizatorem jest Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa.
Inf. Karol Marszał
Komentarze
Zostaw komentarz