Seniorzy z gminy Raszków uczestniczyli w drugiej wizycie studyjnej w ramach projektu "Patriotyzm kulinarny - ochrona dziedzictwa małej i dużej ojczyzny". W dniach 9-11 sierpnia 2022 r. pięćdziesiąt osób udało się do Warszawy i na Lubelszczyznę, by poznawać polskie tradycje kulinarne a także popularyzować zdrowy tryb życia.
Wyjazd rozpoczął się od warsztatów kulinarnych "Sekrety kuchmistrzowskie" w Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie. Prowadzący warsztaty pokazali na podstawie oryginalnych przepisów z najstarszych polskich książek kucharskich, jak pobudzać smaki i wyobraźnię oraz jak zaskakiwać gości niecodziennymi rozwiązaniami kulinarnymi. Seniorzy własnoręcznie przygotowali kotlety z ryby z musem z pieczonego kalafiora i soczewicą z chrzanem i musztardą a na deser manger czekoladowy z potażem ze śliwek. Kolejnym punktem programu były warsztaty w Olejarni Świątecznej w Ruszowie na Roztoczu, gdzie uczestnicy dowiedzieli się jak i z jakich roślin powstaje olej, jak działają maszyny i urządzenia do bicia oleju metodą tradycyjną; poznali także historię produktu regionalnego jakim jest olej świąteczny. Wreszcie w Manufakturze Różanej w Starej Wsi seniorzy poznali sposób obróbki, prawidłowego wykorzystania oraz właściwości płatków z róży, która charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i detoksykacyjnym oraz jest bogata w witaminę C wzmacniającą odporność.
Projekt realizowany przez Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa dofinansowany jest ze środków Programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni+” na lata 2021–2025.
Komentarze
Zostaw komentarz