AKTUALNOŚCIPowiatGm. Ostrów WlkpGm. RaszkówGm. OdolanówGm. SośnieGm. PrzygodziceGm. SieroszewiceGm. Nowe Skalmierzyce

Nagrody dla restauratorów z Doliny Baryczy /foto/

Gm. Przygodzice

Karczma „Górecznik” była gospodarzem konferencji podsumowującej Dni Karpia 2017. To zwieńczenie ponad 60 wydarzeń, które odbywały się jesienią w restauracjach w Dolinie Baryczy. Gościem specjalnym w Przygodzicach była Julka Cymbaluk, zdobywczyni I miejsca w konkursie „MasterChef junior” emitowanego przez stację telewizyjną TVN.

Galeria zdjęć


Kilkanaście restauracji wzięło udział w tegorocznej edycji Dnia Karpia 2017. Ponad 150 gości kosztowało, degustowało potraw przygotowanych przez restauratorów. Nagrodę Mistrza Karpia jury zdobyła Restauracja „Hubertówka” z Milicza. Zwyciężyło danie „domowe kluski śląskie z sosem rybnym”. Zgromadzonym gościom, którzy głosowali na osiem potraw, najbardziej zasmakował karp z sosem z grzybów z lasów radziwiłłowskich przygotowany przez Danutę Kowalską z Restauracji – Pensjonat „Lido” w Antoninie. Skosztować można było rozmaitych potraw z karpia. Na suto zastawionych stołach znalazł się: karp pod pierzynką, pierogi z karpia, gołąbki z karpia milickiego, karp w sosie porowym, pasztet z karpia, pasta z karpia czy też sum milicki. Niespodzianką  przygotowaną przez organizatorów był pokaz Julki Cymbaluk, zwyciężczyni programu telewizyjnego emitowanego na wizji stacji TVN „MasterChef junior”. Dziewczynka w profesjonalny sposób zaprezentowała jak zrobić z karpia... sushi.

- Restauratorzy zaproponowali dzisiaj osiem dań z karpia. Mimo, że podstawowy składnik, karp, jest jeden to dania są różnorodne. Spróbowaliśmy przystawek, zup, czy też karpia smażonego podanego na wiele sposobów. Ocenialiśmy smak, aranżację, dobór składników  - powiedział Zbigniew Szeląg  wiceprezes zarządu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.

Mistrz Karpia to dwie odsłony konkursu. Pierwsza z nich to wybór Mistrza Karpia przez jury, część druga to nagroda publiczności. W tym roku do konkursu przystąpiło 14 restauracji. Dodatkową nagrodą przyznaną w tym roku było wyróżnienie dla potrawy z ryb Doliny Baryczy dla dzieci. Po uroczystym poczęstunku, wyłonieniu zwycięzców dla zgromadzonych gości odbył się recital gwiazdy wieczoru – zespołu ze Żmigrodu. Pomysłodawcą i organizatorem Mistrza Karpia jest Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”.

 

Inf./Fot. Michał Zimniak

Admin Admin

Udostępnij:


Komentarze

Brak komentarzy...

Zostaw komentarz


POLECANE FIRMY

REKLAMA

AKTUALNOŚCI

Głosowanie

Zobacz wyniki

KALENDARZ WYDARZEŃ

18
Czwartek
Kwiecień 2024
Kwiecień
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
12345
imieniny:
Apoloniusza, Bogusławy, Gościsławy