W dn. 30 września - 2 października 2022 odbyła się ostatnia wizyta studyjna w ramach projektu "Patriotyzm kulinarny - ochrona dziedzictwa małej i dużej ojczyzny", realizowanego przez Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa. Pięćdziesiąt członkiń KGW z gminy Raszków pojechało do Małopolski, by wziąć udział w szeregu zajęć warsztatowych poświęconych kuchni tradycyjnej oraz rolnictwu permakulturowemu.
Galeria zdjęć
Wizyta rozpoczęła się od zajęć w Interaktywnym Centrum Pszczelarstwa, na które złożyły się: warsztaty pszczelarskie (poznanie pracy pszczelarza i własnoręczne stworzenie świec z wosku pszczelego), zwiedzanie interaktywnej ekspozycji (szczegóły hodowli i życia pszczół) oraz warsztaty kosmetyczne (poznanie prozdrowotnych właściwości miodu i innych produktów pszczelich oraz przygotowanie własnej kompozycji kosmetycznej). Następnie gospodynie wzięły udział w warsztatach "Historia od kuchni czyli o barokowej kuchni na dworze w Wiśniczu", w trakcie których poznały tajniki staropolskiego stołu. Warsztaty oparte były na pierwszej książce kucharskiej na ziemiach polskich "Compendium Ferculorum, albo zebranie potraw", która została napisana na dworze Stanisława Lubomirskiego, pana w nieodległym zamku w Wiśniczu, który uczestniczki wyjazdu także odwiedziły. Na koniec grupa wzięła udział w zajęciach w gospodarstwie permakulturowym "Pacówka", podczas których omówiona została tematyka permakultury w kontekście walki z ogólnoświatowymi problemami (globalne ocieplenie, zanieczyszczenie środowiska i planetarna utrata bioróżnorodności) a także zaprezentowane projektowanie permakulurowe, m.in. uprawa warzyw w systemie market garden, produkcja kompostu z pomocą kur, projektowanie sadu z wykorzystaniem linii konturowych w systemie keyline design oraz wpięcie kóz w system agroleśny.
Komentarze
Zostaw komentarz