To było niezwykle pouczające wydarzenie. W dniu 12 marca 2024 roku w auli Społecznej Akademii Nauk w Ostrowie Wielkopolskim odbyło się spotkanie informacyjne połączone z pokazem kulinarnym, poświęcone tematyce zapobiegania marnowania żywności. W zajęciach tych uczestniczyli słuchacze Ostrowskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku i gościnnie panie ze Stowarzyszenia „Przyjazny Zębców”. To efekt współpracy Zarządu Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Ostrowie Wielkopolskim z Urzędem Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego.
Galeria zdjęć

Otwierając interesujące w swej formie i treści spotkanie edukacyjne wiceprezes OUTW Ryszard Dolata podkreślił, że w dzisiejszych czasach, gdy widmo głodu na świecie staje się coraz bardziej realne, bezpieczeństwo żywnościowe jest wyjątkowo ważne. Marnotrawienie żywności to globalny problem o charakterze środowiskowym, etycznym, społecznym i gospodarczym. Obejmuje utratę lub traktowanie jako odpady żywności, która wciąż nadaje się do spożycia. Pół miliona żywności „ląduje” na śmietnikach np. w Wielkopolsce. Dlatego warto przyjrzeć się temu zjawisku bliżej, zarówno w gronie młodego, jak i starszego pokolenia.
Biorąc to pod uwagę Zarząd OUTW uznał, że podjęcie tak istotnego problemu jest dla ostrowskich seniorów kluczowe, dlatego zaprosił przybyłych gości na pogadankę poświęconą temu tematowi, połączoną z pokazem i degustacją. To był strzał w dziesiątkę. Zainteresowanie wykładem przeszło najśmielsze oczekiwania. Wzięło w nim udział ponad 100 osoba grupa seniorek i seniorów, którzy we wspaniałej atmosferze wysłuchali prelegentów i w ożywionej dyskusji dzielili się swoimi uwagami i spostrzeżeniami. Wszyscy mieli świadomość, że pogłębiona wiedza z tego zakresu leży w żywotnym interesie każdego z nas.
Przed rozpoczęciem zajęć Ryszard Dolata powitał w ciepłych i serdecznych słowach przybyłych na to edukacyjne spotkanie: Krzysztofa Grabowskiego, Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego, Martę Jachimowską , Kierownik Oddziału w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu i Joanną Piekarczyk, Dyrektor Banku Żywności w Koninie wraz ze współpracownikami.
W trakcie spotkania prelegenci z Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu i Banku Żywności w Koninie przedstawili wyniki badań dotyczących marnowania żywności w Polsce oraz pokazali narzędzia pomocne w walce z tym zjawiskiem. Zaprezentowali także obowiązujące przepisy prawne w tym zakresie i podzielili się dobrymi praktykami.
Pani Marta Jachimowska przedstawiła działania Samorządu Województwa Wielkopolskiego dotyczące zapobiegania marnotrawstwu żywności związane z „Programem ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025” oraz informacje dotyczące konkursów dotacyjnych dla samorządów i organizacji pozarządowych oraz dotyczące działalności banków żywności w Wielkopolsce. Zaakcentowała, że misją programu jest uczynienie z Wielkopolski regionu, w którym żywność jako szczególnie cenny i życiodajny produkt będzie szanowana, produkowana, transportowana, przechowywana i konsumowana w sposób umożliwiający uniknięcia lub ograniczenia jej marnotrawstwa i strat. Zwróciła szczególną uwagę na funkcjonowanie Wielkopolskich Jadłodzielni (NGO) oraz Małych Mobilnych Kuchni Warsztatowych.
Pokaz kulinarny i pogadankę dotyczącą niemarnowania żywności przygotowali przedstawiciele Konińskiego Banku Żywności. Pani Dyrektor Joanna Piekarczyk zaprezentowała Bank Żywności w Koninie, omawiając zakres i formy codziennych działań na rzecz ratowania żywności przed zmarnowaniem oraz wspierania żywnością osób najbardziej potrzebujących.
Naszą polską tradycją zawsze był szacunek do chleba. Znakiem czasów jest, że obecnie pieczywo znajduje się na liście najczęściej wyrzucanych produktów w naszych domach. Marnują się także świeże owoce i warzywa, produkty mleczne i wędliny. Dlatego – wskazała – zwiększenie świadomości, jak prawidłowo przechowywać te produkty oraz wdrożenie dobrych nawyków dają szanse, że skala problemu się zmniejszy.
Choć wielu z nas chętnie podzieliłoby się nadmiarem żywności – mówiła - często brakuje nam wiedzy, jak to zrobić. Tu ważna jest rola organizacji pozarządowych. Liczę, że dzięki takim spotkaniu, jak z Uniwersytetem Trzeciego Wieku w Ostrowie Wielkopolskim wiedza o niewykorzystanej żywności dotrze do szerszych kręgów społecznych.
Przybliżając temat funkcjonowania Banku Żywności Dyrektor Joanna Piekarczyk sformułowała przekonanie, że zasadniczy ciężar pracy spoczywa na wolontariuszach – ludziach, którzy poświęcają swój czas i angażują się w różne formy pomocy, a w szczególności w czasie prowadzonych akcji. O potencjale tym niech świadczy już ponad 2000 osób, które corocznie uczestniczą w zbiórkach żywności, przygotowaniu i rozwożeniu paczek dla dzieci z najbiedniejszych rodzin.
Bank Żywności prowadzi również szereg działań edukacyjnych w zakresie walki z marnowaniem żywności. Organizuje warsztaty kulinarne dla beneficjentów pomocy żywnościowej, na których pokazuje możliwości wykorzystania produktów tak, aby unikać marnowania żywności, a także przekazuje wiedzę jak ograniczyć jej marnowanie poprzez świadome zakupy i właściwe wykorzystanie produktów znajdujących się w lodówkach. Działaniami edukacyjnymi obejmuje także młodzież szkolną organizując liczne konkursy, wycieczki, festyny rodzinne i szkolenia w dziedzinie niemarnowana żywności. Dodatkowo organizuje liczne zbiórki żywności, a także realizuje programy unijnej pomocy żywnościowej. Jak ważną rolę spełnia niech świadczy fakt, że w ciągu 23 lat działalności Bank Żywności w Koninie przekazał potrzebującym 27 tys. ton żywności o wartości 84 mln zł.
Zdajemy sobie sprawę, że – choć niemożliwe jest całkowite uniknięcie marnowania żywności – dobrze, żeby dzięki prowadzonym działaniom udało się chociaż zmniejszyć skalę problemu – powiedział Krzysztof Grabowski, wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego. Dla nas ważne jest, aby w prowadzonej przez Urząd Marszałkowski kampanii skierowanej do konsumentów pokazać, jak można w łatwy sposób poprawić nasze nawyki dotyczące: planowania zakupów, prawidłowego przechowywania poszczególnych produktów oraz dzielenia się tym, czego sami nie zjemy.
Spotkania informacyjne na temat zapobiegania marnowaniu żywności – mówił Krzysztof Grabowski – organizujemy jako pierwsi w Polsce. Przy poznawaniu tematu powstał zamysł realizacji wypracowanego programu we współpracy z Bankami Żywności. Z czasem ważna stała się dla nas współpraca ze szkołami gastronomicznymi i uniwersytetami trzeciego wieku, bo zależy nam na przekazie tej informacji w jak najszerszym obiegu. Pogratulował ostrowskiemu uniwersytetowi bogatego dorobku i życzył dalszego, dynamicznego rozwoju.
Po pokazie uczestnicy mieli możliwość degustacji przygotowanej potrawy, a w prezencie każdy otrzymał książkę z przepisami kulinarnymi „Kuchnia bez strat”, wydaną przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego. Był czas na bezpośrednie rozmowy i propozycje udziału ostrowskich seniorów w kolejnych projektach.
Autor tekstu - Kazimierz Nawrocki
Zdjęcia - Barbara Peukert
Adam Ulichnowski
Komentarze
Zostaw komentarz