W dn. 4-6 lipca 2023 odbyła się pierwsza wizyta studyjna w ramach nowego projektu pn. "Piecki czy gomółki? Patriotyzm kulinarny jako forma szacunku dla dziedzictwa kulturowego", realizowanego przez Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Wsi Moszczanka i Skrzebowa. Pięćdziesięciu seniorów z gminy Raszków odwiedziło Śliwkowy Szlak w Małopolsce, by wziąć udział w szeregu zajęć warsztatowych poświęconych produkcji a także wykorzystaniu produktów lokalnych.
Galeria zdjęć
Wizyta rozpoczęła się w Winnicy Nowizny, gdzie omówiony został sposób uprawy winorośli w Polsce a także różnice między produkcją wina w Polsce i za granicą. Uczestnicy wyjazdu zapoznali się z procesem winifikacji oraz sprzętami niezbędnymi w tradycyjnym procesie produkcji wina. Kolejnym punktem programu był Inkubator Przetwórstwa Lokalnego w Korzennej – seniorzy wzięli udział w pokazie pracy inkubatora i prezentacji oraz degustacji produktu lokalnego jakim jest sok jabłkowy. W Wiosce Szlachetnej Śliwki w Dobrocieszu seniorzy obejrzeli zabytkową suszarnię, spotkali się z producentami suszonej śliwki, poznając praktyczne aspekty wykorzystania produktów lokalnych do celów komercyjnych i wreszcie degustowali specjały śliwkowe. Ostatnim odwiedzanym miejscem była Osada Młyńska w Roztoce – Brzezinach - uczestnicy wyjazdu zwiedzali zabytkowy budynek mieszkalny, młyn i tartak oraz stodołę z przełomu XIX i XX w.; następnie uczestniczyli w uruchomieniu młyna i pokazie mielenia wraz z degustacją potrawy wykonanej z ekologicznej mąki orkiszowej - proziaka.
Zadanie dofinansowane jest ze środków Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej w ramach rządowego programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni+” na lata 2021–2025, Edycja 2023.
Inf. Karol Marszał
Komentarze
Zostaw komentarz